Неподозираните свойства на копривата

0
312
на копривата

Днес ще си поговорим за неподозираните свойства на копривата. Копривата е сред растенията, които виреят съвсем сами и почти навсякъде. Тя е дива, но в същото време има редица полезни вещества, които се отразяват добре на човешкото тяло. Е, днес ще добавим още няколко ползи от консумацията на това растение.

Копривата е популярно растение и може да се открие в почти всеки двор. Не всеки обаче знае какъв ефект има върху организма тя, пишат от zdrave.to. Най-известният начин за консумиране на коприва е под формата на супа или чай. Оказва се обаче, че тази билка има неподозирани свойства. Копривата може да помогне за справяне с депресията, умората и понижен имунитет. Това заяви Михаил Гинсбург, директор на Самарския изследователски институт по диететика и диетотерапия. Според него копривата съдържа много биоактивни вещества, включително флавоноиди, витамини В9 и С. Експертът отбеляза, че това растение е полезно за метаболизма.

„Копривата може да бъде фактор за стимулиране на имунитета и регенерацията на клетките“, добавя експертът. Според специалиста при човек може да възникнат анемия, сърдечни заболявания и депресия поради недостиг на витамин В9. Гинзбург подчерта, че почти всеки може да яде коприва. „Трябва да са особено внимателни хората със стомашни заболявания като гастрит или пептична язва“.

Коприва (Urtica) е род покритосеменни растения от семейство Копривови (Urticaceae). Той включва между 30 и 45 вида, главно многогодишни тревисти растения. Най-известният представител на рода е обикновената коприва (Urtica dioica), разпространена в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка. Копривата е покрита с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Опровергаха полезните свойства на една от най-популярните подправкиКогато става дума за най-популярните подправки, те се определят по няколко критерия. Единият, разбир…May 21 2020vsyakajena.com7 свойства на ряпата, които я правят адски полезнаРяпата е зеленчук, който не всеки от нас обича. А дори и вкусът да ни харесва, често забравяме да си…Jan 27 2020vsyakajena.com