Копърът е чудодейно растение. Ето кои са 8-те здравословни проблеми, които той решава

0
348

Копърът е растение, което най-често използваме в кулинарията за приготвяне на различни ястия. Семената и листата на копъра са еднакво приложими в кухнята и много домакини ги използват с разнообразна цел, съобщават от az-jenata.bg. Но копърът също така може да се прилага и с лечебна цел, тъй като има много полезни качества и може да помага за облекчаване на редица заболявания. В копъра се съдържат много ценни витамини и минерали като витамин A и C, фолиева киселина, желязо и манган. Мощната комбинация на тези важни елементи за здравето превръщат копъра в прекрасно средство за облекчаване на симптомите на много заболявания и състояния. Вижте кои са те.
Подобрява храносмилането
Копърът е характерен със свойството си да отключва апетита и това го прави много предпочитан за добавка към различни ястия. Етеричните масла, които се съдържат в него, имат стимулиращ ефект и провокират жлъчна секреция, както и активизират храносмилателните сокове. Тези масла стимулират перисталтиката, успокояват движенията на червата и облекчават констипацията, ако страдате от нея.
Помага при безсъние
Етеричните масла, които се съдържат в повечето билки имат много мощни свойства. Едновременно са стимулиращи и успокояващи, и както могат да енергизират, така и могат да действат релаксиращо. Това важи и за копъра. Флавоноидите и витамин B комплекс, който се съдържа в неговите масла, активира секрецията на определени ензими и хормони, които имат успокояваща и хипнотична функция, помагайки на много хора да заспят по-лесно.Прочутата билкарка баба Елена: Ключът към здравето са тези три корена, които растат във всяка градина!Ако искате да не ви боли, последвайте съветите й.
Елена Зайцева е известна билкарка, занимава се с ф…
Jul 3 2018vsyakajena.com

Спомага за здрави кости
Калцият, който се съдържа в копъра, е сред най-важните елементи за защитата на тялото от загуба на костна маса и костна плътност. Остеопорозата е заболяване, което засяга милиони хора по света всяка година, и калцият, наред с други важни минерали, е ключовият компонент за правилния растеж и развитие на костите, както и за тяхното възстановяване, ако са били травмирани.
Намалява газовете
Копърът е известен със своите качества, които повлияват на газовете и ги ограничават. Става въпрос за онези състояния на неволно изпускане на излишен газ, които могат да засрамят всеки човек и са изключително неприятни.
Стимулира имунната система
Копърът от години се асоциира с мощни антимикробни свойства. Според различни изследвания и проучвания копърът може да окаже превенция срещу редица микробни инфекции в тялото като например инфекции, произтичащи от отворени рани или малки порязвания по кожата.

Влияе положително при диария
Диарията се появява най-често вследствие на две неща: стомашно разстройство и микробно действие. При условия на стомашно разстройство, копърът може да бъде много полезен, тъй като има добро действие върху храносмилането.
Успокоява артритна болка
Друго полезно действие на копъра е неговото противовъзпалително свойство. То спомага да се намали възпалението и болката при заболявания като ревматоиден артрит и подагра. Копърът се използва от древни времена именно в това направление.
Грижи се за оралното здраве
Семената и листата на копъра са прекрасно средство за освежаване на дъха. Освен това, маслата, които се съдържат в копъра, са антибактериални, антиоксидантни и дезинфекциращи. Благодарение на тези свои качества, те помагат да се намалят микробните инфекции в устата, а техните антиоксиданти минимизират щетата, която свободните радикали причиняват на венците и зъбите. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар.Тази билка цери гъбички, цистит и очни заболявания с едно щракване на пръстите. Толкова е лесноПодценяваната билка живовляк лекува с едно щракване на пръстите. Никак не преувеличаваме, когато каз…May 22 2018vsyakajena.com