Как да разпознаем пневмонията, ако няма кашлица

0
425
пневмонията

Пневмонията може да бъде изключително опасна, ако не бъде открита навреме. Един от основните й симптоми е кашлицата, но какво да правим, ако нямаме този симптом, но все пак страдаме от болестта? Днес ще ви представим как да я разпознаем, без наличие на този очевиден симптом.

Много хора се притесняват от тази диагноза, особено родителите на малки деца, тъй като това заболяване в днешно време се “маскира” успешно под най-различни състояния, предават от zdrave.to. Понякога доста време протича безсимптомно. В тези случаи типичната за пневмонията кашлица не възниква, нито се повишава температурата. И после изведнъж… усложнения и то какви! Защо е така и как да разпознаем болестта навреме, за да избегнем усложненията? Лекарите казват, че в днешно време липсата на кашлица при тази диагноза не е рядко явление.

Обаче първите признаци на пневмония остават неизменни и в никакъв случай не бива да ги пропускаме:
• Явна бледност на кожата
• Постоянно усещане за умора, вялост
• Учестено дишане

Именно учестеното дишане е много важен пункт, затова трябва да му се обърне сериозно внимание. Характерни признаци на пневмонията също така са рязко и внезапно влошаване на състоянието след уж очевидно подобряване. Т.е., човек известно време се е чувствал зле (мислел си е, че по-скоро се е простудил), след това му е олекнало донякъде и той е решил да отиде на работа. Но след известно време се строполява, ляга болен.

Важно е също така да се обръща внимание на несъответствието на температурата и състоянието на болния. Т.е., при температура 37,5 градуса например, болният е в треска и се чувства като разбит. Както би се чувствал при 39 градуса температура. Имайте предвид и факта, че ако човек боледува от пневмония, се променя и неговото поведение. Буквално губи интерес към живота, непрекъснато му се лежи, лежи, лежи… Ясно е, че нещата не са както трябва. И дори не така, както обикновено се чувства като е болен.

Да, може и да няма кашлица, но този болен диша трудно – сякаш от време на време не му достига въздух. Дишането му е учестено, най-вече през устата, гласът му е пресипнал. Затова в момента, в който усетите, че нещо наистина не е наред, потърсете консултация със специалист. Не протакайте, не чакайте да отмине от само себе си.

Пневмонията като такава и без друго е следствие от неадекватна помощ при наличие и лечение на остра респираторна вирусна инфекция. Затова е много важно да се постави правилно диагнозата при вирусна инфекция, да се назначи терапия и да се спазват всички указания на лекуващия лекар.

Тогава по-скоро няма да се стигне до възпаление в белите дробове. И не на последно място: следва да се движите, за да не допускате застой в кръвта. Няма да ходите на работа, разбира се, няма да се впускате в тежки домашни задължения, но и не бива да лежите постоянно. Разхождайте се от стая в стая, после починете и пак. И непременно пийте повече течности. Обилният прием на течности е част от комплексното лечение и при инфекция, и при пневмония.

Най-добрата профилактика при възпаление на белите дробове е:
► активни разходки на свеж въздух;
► редовни физически упражнения, може и във фитнес;
► ежедневна употреба на витаминизирани напитки;
► пълноценно балансирано хранене;
► отказ от вредни навици.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:
Банани и още 2 съставки срещу упоритата кашлица?7 вида чай против кашлицаДнес ще ви представим 7 вида чай против кашлица. Обикновено тя се появява след като сме боледували, …Feb 6 2020vsyakajena.com

loading...