Как да измерим кръвното налягане точно без апарат

0
370
кръвното налягане

Всеки от нас си е измервал кръвното налягане. Обикновено за тази цел ползваме апарат – било то механичен или електронен. Понякога обаче изпадаме в ситуация, когато нямаме достъп до такъв апарат, а пък ни се иска да можем да измерим налягането си. Затова и днес ви представяме един начин, по който можем да го направим бързо, лесно и точно.

Повече от 17 милиона души умират по света от сърдечно-съдови заболявания всяка година. Освен това много хора дълго време дори не подозират, че имат проблеми с кръвното, предават от zdrave.to. Някои са сигурни, че само възрастни хора могат да получат инсулт или инфаркт, но експертите казват, че тези болестите покосяват все по-млади хора всяка година, така че трябва да внимава не само за по-старото поколение. Ето защо трябва да знаете как да измервате налягането, ако апаратът за кръвно не е под ръка. Това може да стане, като се обърне внимание на определени симптоми.

Симптоми на високо налягане:
Пулсираща болка в слепоочията
Зачервяване на лицето
Треперене
Сърцебиене
Кръвотечение от носа
Гадене и повръщане

Симптоми на ниско налягане:
Виене на свят
Слабост
Болка в шията
Бледност
Сънливост
Еднократно повръщане

Освен това, за да измерите налягането, трябва да можете да усетите пулса. Първо трябва да изправите гърба си и да заемете удобна поза. След това сложете два пръста на китката. Почувствайки пулса, леко натиснете върху артерията. Натиснете бавно, но постепенно увеличавайте силата. Колкото по-трудно ви е, толкова по-високо е налягането. Ако сте натиснали леко и пулсът изчезна веднага, налягането е изключително ниско.

Кръвното налягане е налягането на циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове. Без допълнително уточняване, употребата на термина „кръвно налягане“ обикновено се отнася до налягането в големите артерии в кръвоносната система. Кръвното налягане обикновено се изразява чрез показателите на налягането между систола (фаза на изтласкване на кръвта от сърцето) и диастола (фаза на пълнене на сърцето) и се отчита като две числа за стойностите при тези две фази: първо се казва систолното, после диастолното налягане, използвайки мерната единица милиметър живачен стълб, напр. 140/80. Уредът за измерване на кръвното налягане се нарича сфигмоманометър. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Ясно е кой алкохол сваля и кой вдига кръвното наляганеВсеки от нас някога в живота си е опитвал някакъв вид алкохол. Освен това всички знаем, че алкохолът…Jun 15 2020vsyakajena.comТази топ подправка сваля холестерола и кръвнотоХолестеролът и кръвното създават проблеми на много хора. По тази причина е важно да можем да ги подд…May 26 2020vsyakajena.com