Задължително включете лимони във вашето дневно меню, за да бъдете винаги здрави

0
1108

Знаете ли, че лимонът често е използван като противоотрова и антисептично средство, а в миналото моряците са лекували с него скорбут? Ароматният цитрусов плод е богат на витамин С, аскорбинова киселина, калций, магнезий, калий и какво ли още не, което го прави отличен помощник не само в кухнята, но и в народната медицина. Днес ще ви разкажем как и защо можете да го включите в ежедневното си меню, ако страдате от определени заболявания. Вижте полезните му свойства в следващите редове:
Детоксикиране на черния дроб
Пресен лимонов сок прочиства черния дроб, най-вече ако го консумирате сутрин на гладно.Ето как да балансирате нивото на pH в организма и кои храни е добре да консумирате, за да сте здравиСигурно знаете, че човешкото тяло е създадено основно от вода, което улеснява лесното придвижване в …Sep 11 2017vsyakajena.com

Можете да добавите малко вода, за да разредите вкуса.
Прочистване на червата
Лимонът засилва перисталтиката, което стимулира изхвърляне на отровните токсини и води до подобряване на чревната функция. Чаша топла вода с лимон сутрин ще спомогне за всичко това, може да добавите и малко мед.
Камъни в жлъчката и бъбреците
Лимонената киселина стимулира разграждането на камъните в бъбреците и жлъчката, като същевременно понижава риска от образуването им.
Нервна система
В кората на лимона се съдържа флавоноид тангеретин, който се бори с някои заболявания на нервната система, сред които Паркинсон.
Грип и настинка
Голямото съдържание на витамин С в лимоните се справя успешно с по-леките инфекции в организма, водещи до настинка и грип.
Антивирусно действие
Лимоните съдържат терпени, които оказват благоприятно въздействие не само при настинка и грип, но и при различни вируси.
Алергия
Съдържащият се в лимоните фитонутриента хесперетин облекчава симптомите на различни алергии.
Балансира химичните реакции
Киселинното действие оказва алкализиращ ефект върху течностите в организма и спомага за възстановяването на неговото pH. Това е любопитно, защото лимонът е кисела храна, но с алкален характер, вместо с киселинен.
Проблеми със зрението
В лимоните се съдържа водноразтворим витамин Р, който спомага за справянето с очните заболявания и оказва благоприятно въздействие при заболяването диабетна ретинопатия.
Диабет
Хесперетинът в лимона понижава кръвната захар, ако е висока, което прави лимонът препоръчителен плод за хората, страдащи от диабет.
Против стареене
Високото съдържание на витамин С в лимона се явява мощен антиоксидант, който неутрализита свободните радикали в тялото, имащи пряка зависимост със стареенето и възникването на повечето болести.