Известен диетолог разкри храните, които предпазват от вируси

0
361
храните вируси

Ясно е, че природата е осигурила множество продукти, които ние ползваме, без да се замислим. Такива са билките и определени видове растения, които растат в дивото, а ние можем спокойно да ползваме в готвенето си. Днес ще ви представим кои са храните, които предпазват от вируси, според диетолозите.

В разгара на коронавируса у нас и в чужбина експертите се надпреварват да дават съвети за хранене, пишат от zdrave.to. Има продукти, които наваксват недостига на витамини и по този начин укрепват имунитета срещу вируси като COVID-19. Прочутият диетолог Елена Соломатина посочи храните, които трябва да консумираме в подобни моменти. Както е известно, липсата на определени витамини може да бъде много опасна за здравето.

При липса на витамин А експертът съветва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб. Ядки, бадеми, морски дарове, млечни продукти, сушени плодове, яйца, пълнозърнест хляб и трици ще помогнат да се запълни липсата на витамини от група В. В същото време киселото зеле, цитрусовите плодове, шипките и ябълките ще помогнат за балансиране на съдържанието на витамин С, а гъбите и рибеното масло ще възстановят нивата на витамин D. „Недостигът на чист въздух, слънце и физическа активност също вреди на здравето ни в студените дни“, заключи Соломатина.

Вирусът е микроскопичен патоген, който инфектира клетки в живи организми. Вирусите могат да се възпроизвеждат единствено като подчиняват и контролират други клетки, понеже самите те не притежават собствен клетъчен апарат за самовъзпроизвеждане. Те са много малки, с размери 15 – 350 nm, и са видими само с електронен микроскоп. Имат разнообразна форма: сферични, пръчковидни, многостенна призма и др.

Терминът вирус обикновено обозначава тези частици, които заразяват еукариотни организми (всички многоклетъчни и много едноклетъчни организми), а терминът бактериофаг или фаг – тези заразяващи прокариотни организми (бактерии и бактериоподобни доядрени организми). Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:„Добрите“ вируси са важни за здравето ниВсеки трябва да ги има у дома! Тези 4 продукта са най-добрият лек срещу досадните вируси през зиматаЗимата е времето, когато не само се стъмва много рано и е много студено, но и имунната ни система е …Dec 6 2018vsyakajena.com