Когато прочетете това, ще се откажете завинаги от кафето. Ето каква е опасността

0
310

За много от нас чашата силно кафе сутрин е само действие, което има за цел да ни събуди. Учените обаче са открили, че ежедневната консумация на ободряващата напитка може да свие част от мозъка, която контролира съня. Те смятат, че откритията може частично да обяснят защо някои възрастни хора се опитват да се откажат от този навик. Мозъчните изследвания, проведени от учени в университета в Сеул, Южна Корея, показват, че потребителите, които пият две или повече чаши дневно в продължение на 30 или повече години имат по-малки епифизни жлези, отколкото тези, които рядко пият кафе. Епифизната жлеза е орган с размер на грахово зърно в центъра на мозъка, който произвежда хормон, наречен мелатонин, който подобрявява съня. Колкото по-малка е жлезата, толкова по-малко мелатонин произвежда. Въпреки че кофеинът е известен като краткосрочен стимулант, това се смята за едно от първите проучвания, които предполагат, че той може да има дългосрочни негативни ефекти върху мозъка. Изследователите проследиха здравето на 162 мъже и жени. Всеки един от тях е бил следен по колко кафе пие и колко време спи.Обикновено сутрин се будим с чаша кафе на празен стомах! Знаете ли как тялото реагира на това?Вижте как можем да намалим вредните за здравето ни последствия!
Mнoзинa пият ĸaфe вeднaгa cлeд ĸaтo …
Jun 14 2018vsyakajena.com

След това учените са извършили мозъчни сканирания за измерване на обема на епифизната жлеза. Те открили, че любителите на кафето имат епифизални жлези с 20 процента по-малки от тези, които не консумират ободрителната напитка и имат повече проблеми със съня. Данните от изследването сочат, че продължителното ежедневно пиене на кафе може да навреди на мозъка и на качеството на съня на по-късен етап от живота. В доклада си, публикуван в списание Sleep, учените предупреждават: „Като се има предвид голямото потребление на кафе в целия свят и бързото увеличаване на употребата на кофеин при деца и юноши през последните 30 години, трябва да се занимаваме с потенциалните неблагоприятни ефекти от потреблението на кафе през целия живот“. Въпреки това, д-р Нийл Стенли, независим експерт по съня, споделя, че изследването не доказва, че кофеинът в кафето уврежда качеството на съня сред възрастните хора.
Източник: zdrave.toТортичка с кафето е толкова банално! Ето нещо по-оригинално и свежо, с което да изненадате близките си – хляб с червени боровинки, ванилия и канелаАко искате да изненадате близките си с нещо различно, което да си пасва също толкова добре с кафето,…Jun 12 2018vsyakajena.com