Защо имаме нисък пулс и високо кръвно

0
712
нисък пулс

Много хора не правят разлика между кръвното и пулса. Истината е, че може да имаме високо кръвно и нисък пулс, както и обратното. А причините за този феномен са интересни и е важно да ги знаем, за да можем да реагираме адекватно, ако изпаднем в такава ситуация.

Честотата на пулса показва честотата на сърдечните съкращения, т.е., брой удари на сърцето за една минута, предават от zdrave.to. За нисък пулс лекарите приемат по-малко от 60 удара в минута, като това състояние се нарича брадикардия. Артериалното налягане се счита за повишено ако е над 130/80, а особено високо е с показатели над 170/100. При състояние на високо кръвно налягане с нисък пулс възниква дефицит на кръвоснабдяването в главния мозък и други вътрешни органи.

Особено рисково е за възрастни хора със слаби кръвоносни съдове. Въпреки това, високото кръвно налягане наред с нисък пулс невинаги означава патология, но ако все пак възникне при здрав човек, той трябва да се обърне към специалист. Защото, ако пулсът падне до 30 удара в минута, човек ще изгуби съзнание и може да се наложи да му правят изкуствено дишане.

При хипертониците понижаването на пулса може да се случи в условия на рязка смяна на температурата в околната среда. Например при излизане на улицата през студените зимни дни. Подобно състояние може да възникне и при хора, страдащи от хронична умора и повишено натоварване на организма.

При тези обстоятелства обаче едновременното повишаване на кръвното налягане и понижаване на пулса са временно състояние. Ако обаче 3-4 пъти на ден измервате кръвното и то е високо, а пулсът нисък, това вече може да говори за патологични причини. Ето кои са те:

♦ Рефлекс на Кушинг. Това състояние е резултат от реакцията на организма към повишеното вътречерепно налягане. За да предотврати прекалено високо налягане в черепа, организмът изпраща сигнали към сърцето, забавящи честотата на сърдечните съкращения. Рефлексът на Кушинг е особено опасно състояние, сигнализиращо за оток на главния мозък. Ако вътречерепното налягане е много високо по тази причина, мозъкът може силно да пострада, като за човека възниква реална опасност за живота му. Рефлексът на Кушинг може да възникне по следните причини:
– тумор в главния мозък;
– сътресения на мозъка;
– хипоксия;
– менингит;
– инсулт;
– кръвоизлив в мозъка.

♦ Проблеми със сърдечната проводимост. Сърцето има своя собствена електрическа система. Ниската честота на пулса понякога се явява индикатор за проблем с тази система във връзка с увреждания, образуване на белези, сраствания или пренапрежение на тъканите на миокарда. Електрическата система на сърцето се уврежда при хронично високо кръвно налягане. Други причини са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол или стареенето на сърцето.

♦ Прием на бета блокери. Това са клас лекарства, които понякога лекарите назначават за лечение на високо кръвно налягане и намаляване последствията от сърдечна недостатъчност. Тези лекарства намаляват честотата на сърдечните съкращения, което е полезно при проблеми с органа. Лекарите ги назначават на хора с хипертония, застойна сърдечна недостатъчност или аритмия. При този човек, който вече има високо кръвно налягане, бета блокерите могат да понижат честотата на пулса.

Кога да потърсите лекарска помощ?
Незабавно се обърнете към специалист, ако наред с ниския пулс и високото кръвно налягане, се наблюдават следните симптоми:
► главозамайване;
► усещане за слабост или припадъци;
► объркано дишане;
► болки в гърдите.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Всички правим тази грешка в измерването на кръвнотоКак настройката от валериан бори високото кръвноВисокото кръвно е хроничен проблем при изключително голям брой хора. То е опасно, но за щастие, може…Jan 29 2020vsyakajena.com