Всяка от нас е спазвала поне веднъж някоя от модерните диети. Ето какви опасности крият те

0
299

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес обръщаме специално внимание на модерните диети, защото нерядко вместо ефективни в дългосрочен план за нас, те се превръщат в голямо бреме, пишат от zdrave.to. Както се казва – не всичко, което ви обещават, има общо с реалността. Затова първо мислете, след това действайте! Знаете, че постоянно изникват нови и нови хранителни режими, които ви обещават истински чудеса. Диети, след които ще изглеждате като фотомодел, при това само в рамките на седмица. Звучи хубаво, но няма как да е реално! Освен това – ако се доверите на нещо подобно, съвсем няма да минете само с излъгани очаквания, защото в повечето случаи такива режими докарват много здравословни неприятности. Обикновено, когато говорим за модерни диети, става дума за този тип рискови групи, основани само на приемането на определен вид продукти. Те могат да причинят дефицит на други хранителни вещества и да доведат до проблеми с имунната система. Затова, преди да се доверите на поредната новост в диетичното хранете, най-добре е да се посъветвате с диетолог. Не взимайте сами решения, от които след това е твърде вероятно да страда здравето ви. Например, не започвайте в никакъв случай диета, в която се твърди, че може да ядете, каквото си искате и въпреки това да сваляте килограми.

Не се хващайте на въдицата и ако ви обещават много бърза загуба на тегло. Естествено, няма нищо реално и ако липсват, каквито и да е било физически упражнения в режима, който сте тръгнали да прилагате – не си мислете, че когато човек активно мързелува, една диета е достатъчна, за да го направи строен и енергичен. Не се доверявайте и на диети, които се състоят само или предимно от скъпи и екзотични продукти, или съдържат някакви прахове и заместители на храна. И нещо много важно, което често се пренебрегва от хората, които, в стремежа си да влязат в желаните дънки, са готови на всевъзможни драконовски мерки – ако диетата е качествена, тя в никакъв случай не би трябвало да продължава само няколко дни.
Няма връзка между кръвната група и диетата
Много модерни диети напоследък се основават на кръвната група. Според този режим човек се храни само с определени продукти, съответстващи на кръвната му група. Твърди се, че ако храната съдържа вещества, които са несъвместими със съответната група, това може да повлияе на вътрешните органи да доведе до заболявания и наднормено тегло. До този момент обаче няма научни потвърждения за ефективността на популярната теория на Питър д’Адамо за връзката между кръвната група и диетата. Сами разбирате, че не е много умен ход съзнателно да ограничавате себе си от продукти само защото според дадена теория те не са подходящи на кръвната ви група. Продукти, от които организмът ви със сигурност се нуждае.Тази противовъзпалителна диета ще ни помогне да сме здрави и да удължим живота сиНово проучване показа, че диета, богата на плодове, зеленчуци, хляб с пълнозърнести храни, ядки, зех…Oct 1 2018vsyakajena.com

Високобелтъчната диета напълно изключва въглехидратите
Добре е да знаете, че при отсъствието на всякакви въглехидрати в храната организмът започва да черпи енергия от собствените си мастни отлагания. А това не е никак положително! Популярността на тази диета се състои в това, че тя позволява да се ядат белтъчини без ограничения и едновременно с това да се отслабва. Човек не усеща глад, защото се храни с калорична храна. Тази диета обаче рязко променя обмяната на веществата – затова е подходяща само за здрави хора, които нямат хормонални, сърдечносъдови и стомашно-чревни проблеми. Освен това този хранителен режим съдържа голямо количество наситени мазнини, което способства за увеличаването на холестерола в кръвта. Затова такова хранене не гарантира отслабване, но пък може да докара диабет и сърдечни проблеми, а също и появата на камъни в бъбреците. При някои диети се стига до друга крайност – те изключват от менюто животинските белтъци. При вегетарианството организмът не получава достатъчно количество от някои незаменими активни компоненти като желязо, калций, цинк, витамин В.
С повишено внимание и при разделното хранене
На мода открай време е и така нареченото „разделно хранене”. При тази диета продуктите, богати на белтъчини (месо, риба, яйца) и продуктите, богати на въглехидрати, не трябва да се употребяват едновременно. Това е така, защото за преработването на белтъчините и въглехидратите организмът има нужда от различни условия и време. Този метод се е доказал като средство за общо оздравяване и отслабване. Но трябва да имате предвид, че здравият организъм е способен да се справи със смесена диета, състояща се от различни продукти. Ако все пак сте решили да отслабвате и сте в търсене на подходящата диета, нашият съвет е – доверете се на специалист, който да изготви индивидуално меню за вас, съобразено с вашия индивидуален начин на живот. Медицината не взима отношения и към така наречения лечебен глад. Да, лекарите отлично разбират, че лишаването на тялото от необходимите хранителни вещества не може да бъде лечебен фактор, затова и твърдят, че това е много сериозна намеса в обмяната на веществата.

Днес изкуствено се налага модата на прекалено слаби, анорексични красавици, снимани по бикини и къси поли. Тези момичета отслабват на всяка цена и това е изключително вредно! И онова, което е много характерно за тях е, че повечето започват да формират тази ситуация и подход в живота си след четене на различен тип статии с ключова дума „диета”. Пак ще ви кажем – диетите, които циркулират в онлайн пространството, нямат научна основа. Съответно тяхната ефективност е доста съмнителна. Те не отговарят на принципите на правилното хранене! Затова и подобно отслабване е доброволен експеримент над себе си, който може да завърши трагично. Да не говорим пък, че еднообразният състав на храната влияе отрицателно и на психологическото състояние на човека.
Всяко ограничение в храната е стрес за тялото
Рязката промяна на калоричността – от допустими 3000 на 1200-1500, съществено намаляване на обемите постъпваща храна, означава стрес за тялото. Организмът започва да изпитва глад, като изпраща сигнали към ендокринните жлези – да забавят метаболизма, а не да го забързат. Освобождаването на хормони на стрес, предизвикано от глад пък, води до резки изменения на метаболитните процеси. И в крайна сметка, вместо да постигне отслабване и оздравяване, човек получава обостряне на хронични заболявания и още повече излишни килограми. Затова бъдете разумни, когато отслабвате. И не го правете на всяка цена! Във всеки подход трябва да фигурира баланс, защото целта е не само да свалите излишното от себе си, но и да се чувствате в добра кондиция – и физически, и психически.Видни диетолози развенчаха прехвалена диета и доказаха каква е вредата за здравето от неяДиетолози от Brigham and Women’s Hospital в Бостън обявиха, че една от най-популярните в момента зна…Sep 23 2018vsyakajena.com