Два вида месо водят до големи проблеми

0
523
два вида месо

Всички сме свикнали да слушме и четем как месото е много полезно за нас и това наистина е така. Има обаче разлика във видовете месо и е добре да знааем кои два вида месо застрашават здравето ни, ако не ги хапваме в умерени количества.

Ново изследване на учени от Северозападния университет установи консумацията на кое месо два пъти седмично увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт, пишат от zdrave.to. Проучването е проведено с помощта на 30 000 доброволци на средна възраст 53 години. Проф. Норина Алън и колегите й анализирали хранителния режим на всички участници в експеримента. Те установили, че консумацията два пъти седмично на свинско и телешко месо увеличава със 7% риска от сърдечно-съдови заболявания и с 3% риска от преждевременна смърт.

Трябва да се отбележи, че според проф. Алън и екипа й една порция се равнява на 115-грама. Специалистите подчертават, че опасна е и консумацията на преработени меса (салами, наденици и др.). Единствено здравословна и без никакви рискове си остава рибата, но тя много често отсъства от менюто на обикновения човек.

Месо – плът от животно (основно мускули), използвана в качеството на храна. Съществува също и изкуствено месо, което не е част от плътта на живо същество (например, соево месо). Определението за месо се различава в различните култури. Например, плътта на рибите и другите морски и речни обитатели не винаги се причислява към понятието „месо“.

По-голямата част от месото, използвано от хората, се произвежда от домашни животни, специално угоявани за целта и убивани и обработвани в кланици. В различните кухни в света се използва месо от различни животни. Съществуват и сериозни културологични и социални нормативи, обуславящи възгледите за употреба на различните видове месо. Например в Европа не е приемливо да се яде кучешко и котешко, но в Югоизточна Азия това е обикновен деликатес. В мюсюлманските общности не се яде свинско месо, а в будистките – телешко (тъй като кравата е свещено животно). Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Кой трябва да яде червено месоЕкспертите алармират: Измиването на пилешкото месо с течаща вода е опасно за здравето. Ето защоАко преди да приготвите пиле, предпочитате да го изплакнете с вода на чешмата, по-добре спрете да пр…Jul 23 2018vsyakajena.com

loading...