Защо да ходим до тоалетната „за всеки случай“ е лоша идея

0
198
за всеки случай

Ходенето до тоалетната е нещо, което е дотолкова вродено за всеки от нас, че дори не се замисляме. Има хора обаче, които ходят до тоалетната „за всеки случай“, дори когато организмът им не изпитва такава нужда. Оказва се, че този навик може да бъде по-вреден, отколкото смятаме.

На кого не му се е случвало да излиза от вратата и да се спре, спомняйки си, че не е ходил до тоалетната „за всеки случай“, за да не му се приходи след това, предават от zdrave.to. Най-вече това важи когато ни предстои пътуване, или посещение на място, където стигането до тоалетна ще е по-трудно.

Оказва се обаче, че ходенето до тоалетната „за всеки случай“ може да бъде опасно. При липса на подтик няма причина за притеснение. Но ако често бягате до тоалетната излишно, пикочният мехур ще свикне да се изпразва преди правилното време и няма да можете да издържите след това дълго време.

Как работи пикочният мехур
Пикочният мехур е кух орган на отделителната система, който има способността да се разтяга, докато се запълва. Това е резервоар с урина, която влиза в него от бъбреците. Докато се напълни, балонът се разтяга и започва да дразни нервните окончания. Мозъкът дава сигнал да се изпразни.

По-нататък нещата зависят от възрастта. При малки деца поривът за уриниране е безусловен рефлекс. Те не са в състояние да го контролират, така че след сигнала:
мускулите на сфинктера (клапите) се отпускат;
мускулният слой на стените на пикочния мехур (детрузор) се намалява;
течност тече през уретрата (уретрата).

Веднага след като бебето порасне, мозъкът започва да контролира процеса и детето може да устои на неволното уриниране. Мускули, вкл. тазовото дъно, се свиват и се предотвратява „изтичане“. Ето защо, ако не е възможно незабавно да отидете до тоалетната, не трябва да бързате. Здравият човек има време.

Капацитет на пикочния мехур
Пикочният мехур е просторен орган, който може да побере 350-750 мл урина при мъжете и 250-550 мл при жените. Това означава, че през деня трябва да се изпразва 5-7 пъти на ден (на всеки 2-3 часа), през нощта – не повече от един.

При децата числата зависят от възрастта:
0-12 месеца – от 3 до 60 мл;
от 1 до 3 години – 90-15 мл;
от 4 до 12 години – 200-400 мл.
За да се напълни изцяло пикочният мехут на възрастен се нуждае от 5 до 8 часа, на дете под 3 години – 2 часа, до 12 години – 4 часа.

Кога пикочният мехур се пълни по-бързо
Болести на пикочната система (камъни, цистит, нарушена бъбречна функция).
Хипотермията.
Бременност – плодът притиска органа.
Тумори на таза.
Простатит.

Прием на определени лекарства, продукти, които увеличават синтеза на урина. Проучванията показват, че прекомерният прием на сол кара бъбреците да отделят повече урина. Хората, които намаляват консумацията ѝ с 25%, намаляват и нощното ходене до тоалетна от 2 до 1 пъти.

Защо не е необходимо да се ходи до тоалетна често
Човек изпитва желание за уриниране, когато органът е на 1/3 пълен, така че има време да се намери тоалетна. Ако често се изпразва при липса на подтик, пикочният мехур ще стане по-чувствителен. Мозъкът ще получи сигнал много преди органът да се напълни с една трета и ще даде заповед незабавно да се изпразни.

Какво да правим?
Ако сте свикнали пикочния мехур с ранното изпразване, разберете: проблемът не е, че човек не може да задържи урина. Бедата е, да се убеди, че може да направи това. Това означава, че не е необходимо да пиете хапчета, а да тренирате издръжливост.

Трябва ли да стискате дълго?
Ако сте болни, ситуацията е друга. Пикочният мехур се напълва бързо и трябва да се изпразни. Ако това не бъде направено, органът ще се разтегне много, мускулите ще се повредят и няма да могат да задържат урина – резултатът е инконтиненция.
Важно: здравият човек също не трябва да стиска дълго време. Ако има порив и има тоалетна наблизо – отидете.

Ако чакате дълго време:
Тазовите мускули ще отслабят и няма да могат да задържат урина дълго време, когато е необходимо. Резултатът е инконтиненция. Камъни се образуват в пикочния мехур. Урината съдържа соли, които се утаяват, слепват се, образувайки твърди конгломерати. Мускулите са толкова напрегнати, че човек не може да ги отпусне, дори и да иска. Тогава пикочният мехур може да се спука. За щастие това е рядко.

Трябва също да помните, че урината е стерилна. Когато пикочният мехур се запълни, клапанът може да се отвори в уретрата, през който бактериите могат да влязат в органа. Резултатът е инфекция на пикочните пътища, която може да засегне не само пикочния мехур, но и бъбреците. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:13 досадни навици, които могат да изнервят всекиВсеки от нас има някакви навици, които толкова са ни вродени, че дори не се усещаме, когато ги изввъ…Apr 21 2020vsyakajena.com15 навика, които ще ви помогнат да държите теглото си в норма у домаДнес ще ви представим 15 навика, които ще ни помогнат да държим теглото си в норма у дома. Това е ос…Apr 15 2020vsyakajena.com

loading...