7 грешни теории за храненето

0
312
грешни теории

Днес ще ви представим 7 грешни теории за храненето, на които е добре да спрем да вярваме още сега. Проблемът се крие там, че храненето е толкова основен и тривиален процес, че всякакви знайни и незнайни хора изказват мнението си по темата и го представят за компетентно. Истината е, че има някои митове и легенди, които могат да бъдат дори опасни, ако се вслушваме в тях без да ги подложим на проверка при специалист.

Според руския диетолог д-р Алексей Ковалков, много от хората, които се стараят да се хранят балансирано, допускат едни и същи грешки, пишат от zdrave.to. Според него, всичко зависи не толкова от продуктите, които консумираме, а от това дали сме болни, дали е нарушена ендокринната ни система или не. Ненапразно затлъстяването се определя като заболяване. Ето кои са лъжетеориите за правилно хранене според д-р Ковалков.

Теория №1. Изчисляването на калориите е най-добрият начин да отслабнеш
Това е много остаряла теория, която използват лекари, които просто ги мързи да балансират храненето на пациентите си. В тази диетична концепция се говори за количеството храна, без да се оценява нейното качество. Когато говорим за правилно хранене, ние не трябва да се съобразяваме с количеството калории, а да акцентираме вниманието си на друг показател – гликемичният индекс. Инсулинът е основният хормон, който спомага за покачване на килограми.

Теория №2. Закуската е основният прием на храна
Много хора споделят, че сутрин не им се яде и питат какво да предприемат. Не правете нищо насила. През нощта в човешкия организъм се изработва соматотропният хормон, който е толкова силен, че е способен за 50 минути да стопи 150 грама животинска тъкан. Можете да се убедите в това, ако се претеглите преди да се отправите към леглото и веднага, след като се събудите. Ще откриете, че поне 200 грама от теглото ви буквално се е изпарило именно заради този хормон. Невъзможно е да го “изключите”, той продължава да си действа известно време. И затова не ви се яде сутрин. Именно благодарение на соматотропния хормон, вие стопявате собствените си мазнини. Затова, ако сутрин не ви се яде, не яжте. Но това не пречи да поспортувате, защото въпросният хормон ще действа още по-ефективно и ще стопи още мазнини.

Теория №3. Ако не искате да качите килограми, не яжте след 6 вечерта
Наистина ли всяка хапка, изядена през нощта, се лепи на талията и бедрата? Не, това е мит! Всичко зависи от това какво вечеряме. Соматотропният хормон се отделя от 12 до 1 часа през нощта. Но хормонът инсулин, отделяйки се, блокира изработката на соматотропния хормон. Затова е важно дали заради това, което сте яли вечерта, се отделя инсулин. Вечер се въздържайте само от храни, които съдържат въглехидрати. Това са каши, ябълки, плодове, извара, сушени плодове. Можете да консумирате месо (това са основно белтъчини), морски продукти, риба, зеленчуци във всякакви количества.

Теория №4. За да сваля килограми, трябва да се откажа от мазнините и солта
Човек не дебелее от мазнини, както не позеленява от приема на листни зеленчуци. Затова не се страхувайте от мазнините. Те се усвояват само в присъствието на инсулин. А той се изработва само в присъствието на въглехидрати.

Теория №5. Захарозаместителите са полезна алтернатива на захарта
Организмът усеща кога сте хапнали нещо сладко и започва бързо отделяне на инсулин. Но в същото време, нивото на захар в кръвта е нормално. За трупане на килограми спомага не захарта, а пак инсулинът.

Теория №6. Монодиета
Всяка диета рано или късно започва и завършва с лакомо тъпчене с всичко, което видите. Затова тази теория не действа.

Теория № 7. Кафето е най-добрата “закуска” между отделните приеми на храна
Човек усеща глад, когато се повишава нивото на захар в кръвта. И ако на гладен стомах изпие чашка кафе, е сит за половин час. Но след този половин час отново му се иска или кафе, или храна. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!
Яна БОЯДЖИЕВА

Вижте още:8 родителски грешки при детското храненеДа бъдеш родител е едно от най-невероятните усещания за всеки човек. В същото време това е период от…May 7 2020vsyakajena.com13 фатални мита за храненето и тренировкитеДнес ще ви представим 13 фатални мита за храненето и тренировките. Те витаят в пространството и хора…May 1 2020vsyakajena.com