15 малки промени, които ще направят сърцето като ново

0
450
сърцето

Възрастовата граница на заболяванията на сърцето и кръвоносната система спада с всяка година. Смъртните случаи при млади хора, причинени от инфаркти и инсулти също зачестяват. Начинът на живот, който водим, влияе изключително негативно на здравето на сърдечносъдовата система, пишат от az-jenata.bg. От това произтичат и здравословните проблеми, свързани с нея, а и не само. За щастие можем да направим някои малки промени в начина си на живот всеки ден, които намаляват значително риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти, причинени от тях.
1. Правете си редовни профилактични прегледи.
Най-добрият подход е превенцията. За да бъде сърцето ви здраво, трябва да сте наясно с актуалното му състояние. Не пропускайте профилактични прегледи при личния ви лекар. Той ще прецени дали се нуждаете от допълнителни изследвания.
2. Смесвайте тренировките.
Редувайте кардио тренировки със силови упражнения. Това подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове. Освен това допринася за контрола на кръвното налягане.
3. Спрете пушенето.
Ако пушите, спрете веднага без да отлагате и без да се опитвате просто да намалите цигарите. Този вреден навик създава предпоставка за свиване на кръвоносните съдове и повишава риска от инфаркт.
4. Спете достатъчно.
Липсата на достатъчно сън и безсънието увеличават сърдечносъдовия риск. Организмът се нуждае от 8 часа здрав сън, за да успее да извърши необходимите регенериращи процеси. В противен случай всички органи и системи се затрудняват, в това число и сърцето.10 признака, че той ще разбие сърцето ни (Част 2)Когато се влюбим в някого, възприятието ни за този човек се променя. Дори и най-големите му недостат…Feb 24 2019vsyakajena.com

5. Наблегнете на зеленчуците.
Консумацията на зеленчуци помага за намаляване на лошия холестерол, който е един от факторите за отключване на сърдечносъдови заболявания и е една от основните причини за запушване на кръвоносен съд. Яжте достатъчно зеленчуци всеки ден, за да доставите на организма си нужното количество полезни въглехидрати, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.
6. Яжте по-малко червено месо.
Червеното месо е един от причинителите на сърдечносъдови заболявания и в частност коронарна болест на сърцето. Набавяйте си полезните протеини от други видове месо – постни бели меса, риба и богати на растителни протеини зеленчуци.
7. Хранете се рано.
Колкото по-ранна е вечерята ви, толкова по-добре за здравето ви, а и за талията ви. След няколко седмици тялото ви ще започне да се чувства значително по-добре.
8. Ако ядете сладко, нека то е черен шоколад.
Шоколадът, който съдържа най-малко 60% какао е полезен за сърдечносъдовата система заради богатото наличие на антиоксиданти, полифеноли и други компоненти.
9. Не отказвайте кафето.
Ако досега не сте били любители на кафето, време е да го включите в ежедневния си режим. Пийте по една-две чаши на ден, не повече. В него също се съдържат антиоксиданти, подкрепящи здравето на сърдечносъдовата система.
10. Слушайте музика по 30 минути на ден.
Отделяйте време за любимата си успокояваща музика. Релаксиращите мелодии помагат за нормализиране на сърдечния ритъм и понижават нивата на стрес, влияещи на сърцето.

11. Ставайте и се разхождайте на всеки 30 минути.
Движението е от огромно значение за контрола на кръвния и лимфен застой. Телата ни са създадени да се движат, а не да седят часове наред всеки ден. Ако работата ви е свързана с продължително седене не забравяйте да ставате през половин час за малки разходки.
12. Вземете си домашен любимец.
Изследванията показват, че грижите за домашен любимец (най-вече куче или котка) подобряват сърдечносъдовото здраве. Любовта и радостта, които животните ни дават, помагат на нашето здраве.
13. Яжте домашно приготвена храна.
За да се предпазите не само от сърдечносъдови, а от всякакви други заболявания и проблеми, включително затлъстяване, изключете преработените, купешките и пакетирани храни. Старайте се сами да приготвяте храната си вкъщи. Така ще знаете какво точно консумирате.
14. Наблягайте на вегетарианската храна.
Не е нужно да сте вегетарианци или вегани, за да ядете растителна храна. Тя носи много ползи за сърцето и кръвоносната система. Не е задължително да изключвате месото. Достатъчно е просто зеленчуците да заемат централното място на трапезата ви.
15. Яжте повече банани.
Бананите са най-добрият източник на калий. Калият е минерал, който допринася за контрола на кръвното налягане и редуцира сърдечносъдовия риск. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Лицето ви издава много за здравето ви. Ако откриете тези симптоми, веднага идете на лекарКитайската медицина неслучайно е толкова широко цитирана и постоянно се допитваме до нея, когато има…Dec 7 2018vsyakajena.com