Това са сигналите, че организмът не функционира нормално, и се нуждаете от съответни промени в хранителния режим

0
482

Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната функциониране на човешкия организъм. Те влияят на: растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвоснабдителната и други важни системи в човешкото тяло. Недостигът на един или друг витамин от 30-те съществуващи видове може да доведе до сериозни разстройства в работата на всяка една от тези системи. Същото важи и при недостиг на редица микроелементи. За щастие, човешкият организъм, въпреки и толкова сложен, е в състояние да ни сигнализира адекватно, за подобни проблеми, свързани с недостига на даден витамин (или витамини), както и на микроелементи, така че ние да сме в състояние да вземем адекватни мерки. Нека да разгледаме тези сигнали и как да ги тълкуваме.
1) Ноктите ви се цепят, крехки са – това показва дефицит на микроелементите желязо или/и цинк, но и на важни мастни киселини… В този случай ви препоръчваме да хапвате повече месо, риба и бобови култури.Ако имате тези 6 признака, то организмът ви се нуждае от витамин D. Ето как да си го набавимИзмежду многото витамини, необходими за нормалното функциониране на сложния човешки организъм, особе…Jul 27 2018vsyakajena.com

2) Очите са ви сухи /но не поради напреднала възраст/ – вероятно ви липсва витамин А и на специфични мастни киселини; наблегнете на млечните продукти, както и жълти и оранжеви плодове и зелени зеленчуци.
3) Ъглите на устните са ви напукани – тялото ви се нуждае от витамините В6 и В12, фолиева киселина и желязо – има ги в месото, млечните продукти, бобовите култури и зелените зеленчуци.
4) Върху устната лигавица са се появили болезнени язви – както и в предишния случай това подсказва за недостиг на желязо, витамините В6 и В12 и фолиева киселина – следователно наблягате на месото, бобовите култури, зеленчуците и млечните продукти. 5) Ако устните ви са постоянно напукани, то ви липсва витамин В2 и трябва да хапвате повече млечни продукти и бобови култури.
6) Луковиците на вкусовите ви рецептори са уголемени – сигнал за дефицит на витамините В2 или/и В6, които ще си набавите с повишена консумация на риба, месо и млечни продукти.
7) Върху лицето ви са се появили мазни или зачервени области – значи имате недостиг, освен на витамините В2 и В6, вероятно, и на микроелемента цинк, както и на някои важни мастни киселини; с достатъчна консумация на риба, морски дарове, месо и млечни продукти ще решите проблема.

8) Установявате малки пъпки по горната част на ръцете и по бедрата – тълкувайте го като дефицит на цялата серия витамини В, витамин Е и мастни киселини – наблегнете тогава на животинските и зърнените продукти, но и добавете морски дарове.
9) Косата ви почти е спряла да расте – значи количествата на желязо и цинк в тялото ви са недостатъчни и се налага разширен прием на бобови и млечни култури, месо и морски дарове.
10) Внезапно се е появил пърхот – това е резултат от недостиг на: витамините В6 и С, или на цинк, или на мастни киселини, или на някаква тяхна комбинация; затова хапвайте повече месо, риба, цитрусови плодове и млечни продукти.
11) Ако по тялото ви са се появили характерните за акне пъпки, то знайте, че ви липсва цинк, който ще си набавите от млечните продукти и морските дарове.
12) Очите ви са силно зачервени и ви сърбят – сигнал за недостиг на витамините А и В2; при това положение наблягайте на млечните продукти, жълтите и оранжеви плодове, зелените зеленчуци и месото.
13) Установявате, че раните и нараняванията по кожата зарастват необичайно бавно – отново виновен е недостигът на цинк и следва да увеличите значително консумацията на млечни продукти и морски дарове.
14) Трайно сте депресивно състояние – има вероятност причината да е в недостатъчното количество на витамин В6 в храната ви… наблегнете на гозбите с месо или/и риба и вижте ефекта.Ако следваме тези 11 съвета, излишните килограми ще се стопят неусетно и без усилияЗнаете ли, че ще ви е нужно около час и 40 минути активно ходене, за да изгорите калориите, които се…Jul 25 2018vsyakajena.com