Това са напитките, които не трябва да пием в жегите

0
393
напитките

Летните жеги вече настъпиха и всеки от нас се старе да намери онази напитка, която ще го накара да се разхлди и да утоли жаждата си едновременно. Проблемът е, че често залагаме на нещо студено, без да обърнем внимание какво точно е то. Днес ще ви представим и кои са напитките, които не трябва да пием в жегите, защото вместо да ни помогнат, могат да влошат състоянието ни.

Диетологът Елена Соломатина изброи няколко напитки, които в жегата не утоляват жаждата, но вредят на тялото, пишат от zdrave.to. В списъка на най-опасните тя включва чай, кафе, енергийни и други кофеинови напитки. Те дехидратират клетките и тялото губи важни вещества, витамини и минерали. „Ако не можете да се откажете от чашата си любимо кафе, придружете всяка напитка с две чаши питейна вода“, каза Соломатина.

Лимонадата и безалкохолните напитки повишават нивата на кръвната захар, което може да доведе до нежелани последици за хората със съдови заболявания, включително загуба на съзнание.

Бирата също се счита за напитка с висок гликемичен индекс и също съдържа алкохол. Подобна комбинация в жегата може да причини непоправим удар върху тялото, предупреждава лекарят.

Неподсладеният квас, айран, кефир и комбуча може да се превърне в алтернатива на тези напитки. Според експерта най-добре е да ядете пресни зеленчуци и плодове и да пиете чиста трапезна вода.

Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнено-житни култури – най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец. Ферментацията става с помощта на мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант. Също така може да се добавят и други аромати посредством билки и плодове. Мястото, където се произвежда бирата, се нарича пивоварна. Бирата се продава най-често в стъклени бутилки и метални кутии, а също така в пластмасови бутилки, кегове и бурета.

Според начина на ферментация бирата най-общо се дели на ейл, лагер и ламбик. Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4 и 6 %, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири, както и безалкохолни. Бирата е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е германският фестивал Октоберфест. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Какво ще се случи, ако заменим всички напитки с водаМного често слушаме и четем, че е необходимо да пием достатъчно количество вода всеки ден. Но това н…May 30 2020vsyakajena.comХрани и напитки, които пречистват черния дробДнес ще си поговорим за храни и напитки, които пречистват черния дроб. Важно е да знаем кои са, защо…Jul 2 2020vsyakajena.com