Петнадесет храни, които ускоряват горенето на калории (част 1)

храни

Не е нужно да гладувате, за да свалите килограми, пишат от dama.bg. Напротив – трябва да се храните с достатъчно полезни храни, които да заредят тялото ви с енергия и полезни вещества, за да може то да се грижи за себе си и за да поддържа бързото темпо на метаболизма ви. Днес искаме да ви представим 15 храни, които са изключително полезни и в същото време ускоряват горенето на калории и ни помагат да отслабнем.

1. Горчица
Много хора не знаят, но горчицата е един от най-полезните сосове. В качествената горчица няма захар, а в същото време е богата на антиоксиданти. Куркумата, която се използва в горчицата, е една от най-полезните подправки. Според учени от Пенсилванския щатски университет пикантните храни забързват метаболизма за 30 минути след консумация. Горчицата определено е сред тези пикантни храни.
2. Яйца
Яйцата на закуска са много полезни поради няколко причини: Те са богати на антиоксиданти, витамин D и холин, който ускорява метаболизма. Освен това са богати на протеини, а според едно проучване закуската, богата на протеини, ни засища по-бързо и за по-дълго. Друго проучване от 2014 г. показва, че протеините дават тласък на метаболизма и го ускоряват с 13-30%.
3. Авокадо
Авокадото е суперхрана, която всички обичат, и има защо. То е богато на фибри и мононенаситени мазнини, които засищат. Отново от Пенсилванския щатски университет откриват, че хората, които ядат авокадо всеки ден в продължение на 4 седмици, намаляват телесните си мазнини с 1,6%. Освен това авокадото ни зарежда с енергия.

4. Суроватъчен протеин
Проучванията показват, че суроватъчният протеин заздравява мускулите и ускорява тяхното възстановяване. А за да горите повече калории, се нуждаете от повече мускулна маска. Изпийте една лъжица суроватъчен протеин след тренировка или когато нямате никакво време да се нахраните.
5. Канела
Според проучванията канелата активизира термогенезата – процес, при който тялото гори калории и ги преобразува в топлина. В същото време намалява мазнините. Хубавото е, че канелата е леко сладникава и може отчасти да замени захарта при някои напитки.
6. Орехи
Проучване на учени от Харвард установява, че орехите намаляват глада и ни карат да се чувстваме по-сити. Причината е, че орехите влияят на онази част от мозъка, която отговаря за чувството за глад. В същото време мазнините омега-3 са много полезни и ни помагат да горим калории по-бързо.