Някои от най-хранителните продукти са също и най-ниско калорични. Ще се изненадате кои са те

0
323

Когато ще пазите диета трябва да сте наясно, че не всички нискокалорични храни са и с ниско съдържание на хранителни вещества. Затова трябва да се насочвате към храни, съдържащи много хранителни вещества, но генериращи малко калории… Енергийната стойност на храните е функция от химичния им състав, заложен в спецификата на трите групи вещества: мазнини, белтъчини и въглехидрати, така че продуктите с най-ниско съдържание и на трите групи вещества са и най-нискокалорични. По този показател храните се степенуват както следва.
Група 1 – към нея спадат „летните“ зеленчуци (домати, краставици, чушки, салати, зеле, карфиол, броколи), за които е характерно практическото отсъствие на мазнини и белтъчини, а съдържанието на въглехидрати е незначително. Изключение правят пресните картофи, в които въглехидратите варират между 16 и 20%, поради което калоричността им е висока – 77 ккал на 100 г, когато са сурови, но достига до 190 ккал, ако са печени! Предимство на картофите е, че съдържащият се в тях калий спомага за отстраняване на излишната вода от организма, с което се облекчава съществено работата на бъбреците. По подобен начин се държат морковите и цвеклото, които в суров вид са нискокалорични, но сготвени, тяхната енергийна стойност нараства от 41 ккал нагоре (при морковите) и от 43 ккал (при цвеклото). Следователно, както препоръчва диетолога д-р Митко Ригов от Университетската Александровска болница, ако желаете да отслабнете е целесъобразно да консумирате зеленчуците в суров вид, а при положение че добавяте към салатата си 2 ч. л. овесени трици или сварена киноа, то ще получите и усещане за ситост.Тези 10 хранителни продукта нямат срок на годност. Ето за кои храни не е нужно да се притеснявамеКонсумацията на хранителен продукт с изтекъл срок на годност може да бъде особено опасна за здравето…Jul 30 2018vsyakajena.com

Група 2 – мляко и извара със съдържание на мазнини в тях под 1% – при тях енергийната стойност варира от 60 до 100 ккал на 100 г от съответния продукт.
Група 3 – Риби и морски дарове – те са относително нискокалорични – особено някои морски дарове (например морското зеле), като в зависимост от вида и приготвянето на рибата, калоричността на съответното ястие варира от 80 до 140 ккал на 100 г. От друга страна, съдържание на белтъчини е относително високо (около 20%), а присъствието в рибата на забележими количества витамин В12, йод и омега-3 мастни киселини носи определени ползи за здравето.
Група 4 – нетлъсти меса като пилешко и пуешко филе или шол, с мазнини около ½ г на 100 г и калоричност, варираща около средно 160 ккал на 100 г, както и телешко месо с калоричност 230 ккал на 100 г.
Група 5 – плодове; те са с малко по-висока калоричност от зеленчуците, но повечето са и с висока хранителна плътност, така че са подходящи в една нискокалорична диета. Все пак, добре е да подбирате такива плодове, които са с най-ниско въглехидратно съдържание, като например динята. Ябълките, малините и боровинките са също подходящи, както и портокалите – през зимните месеци. Имайте пред вид, че колкото по-узрял е един плод, толкова повече са въглехидратите в него и е по-висока калорийната му стойност.Искате плосък корем? Ето кои 10 храни трябва на всяка цена да избягвате, за да го постигнетеЧудиш се как да се сдобиеш с онзи плосък корем, за който си мечтала цяла година, а лятото е вече в р…Jul 30 2018vsyakajena.com