Всеки трябва да знае: Ето как умът влияе на тялото, а мислите ни се превръщат в болести

0
377

Умът е най-сложният орган в човешкото тяло. Той управлява всяко наше действие, било то съзнателно или рефлективно. Освен това умът ни произвежда мисли почти през цялото време, когато сме будни, а когато спим – създава сънища, тоест, той постоянно е активен и извършва някакви дейности, дори когато ние не си даваме сметка за това. Затова и не е учудващо, че понякога мозъкът се изморява или се появява някакъв проблем, който пречи на нормалната му функция. Така например в определен момент може да започнем да страдаме от тревожност или депресия – състояния, които не само да опасни, но и могат сериозно да нарушат ритъма ни на живот. Днес ще си говорим за връзката между състоянието на ума ни и тялото ни, както и за това, че мислите ни могат да се превърнат буквално в болести. Колкото и странно да звучи тази възможност за някои скептици, в реалността нещата се случват точно така. Състоянието на мозъка е ключово за физическото ни състояние.

Какво точно означава, че умът влияе на тялото? Всеки от нас е забелязал, че когато се почувстваме разтревожени и притеснени, тялото ни реагира. Сърцето ни забързва ритъма си, започваме да се потим и куп други външни проявления на тези емоции. Това се дължи на факта, че мозъкът, за да се справи с дискомфорта, задейства физическа реакция. В същото време обаче тялото също има лимити и за да се справи със ситуацията, в която мозъкът го е поставил, то натоварва нервната ни система. Оттук следва и следващата реакция – затруднение в кръвоносната ни система и съответно сърцето ни започва да изпомпва повече кръв, за да навакса. Всички тези процеси разбира се имат ефект. Представете си го като затапване на тялото. Ако тапата не бъде отпушена, ще последва срив в системата. Разбира се, ако това са спорадични случаи проблемът не е много сериозен, но ако това състояние е системно за организма ни, последствията могат да бъдат пагубни. Обикновено връзката между ума и тялото най-лесно се забелязва чрез наблюдение на имунната ни система.Вижте тези 15 цитата от силни жени, които определено ще ви накарат да се замислитеЖените и мъжете търпят развитие както в отношенията си, така и по повод правата им в различните сфер…Oct 14 2018vsyakajena.com

Когато имаме проблем с ума, тялото реагира, за да го отстрани и да предпази най-сложния ни орган. В същото време не бива да забравяме, че мислите, които се раждат и преминават през мозъка ни са пряко свързани чрез химични сигнали с биологичната ни система. За регулация на този процес важна роля играе хипоталамусът – елемент от мозъка, който е изключително важен за връзката между мислите и физическото ни състояние. Той реагира на всички наши мисли. И именно тук се намесва и поведението ни. То е един от основните причинители на физически дискомфорт, причинен от мозъка. На всеки от нас му се е случвало да преживява тежък емоционален период. А забелязали ли сте, че в такива периоди, когато сме емоционално нестабилни, здравословното ни състояние е по-лошо и лесно се разболяваме? Причината за това се крие именно в хипоталамуса.

Хранителният ни режим обикновено е първата жертва на мозъка. Когато не се чувстваме добре психически, първото нещо, с което се опитваме да компенсираме е храната. Спираме да хапваме полезни и здравословни храни и се обръщаме към по-вредните такива, които обаче ни доставят емоционално удоволствие. И точно хипоталамусът е виновен за това, защото той приема удоволствието от вредната храна за заместител на друго удоволствие от живота ни, което вече липсва. Същото се повтаря и когато придобием други вредни навици без видима причина. Причина всъщност има, но тя се крие в мозъка ни, затова ни е по-трудно да я засечем. Така например загубата на желание да вършим каквото и да било също отслабва имунната ни система и буквално може да ни разболее. Затова и нагласата ни е много важна за здравословното ни състояние. Ако сме спокойни, стабилни и положително настроени, това ще доведе до по-малко здравословни проблеми и по-лесно справяне с трудностите в живота ни.
Яна ВОЙНОВАТази притча ще ви накара да се замислите: Понякога зад страданието се крие спасениеВеднъж един конник минавал покрай някаква нива. Когато приближил достатъчно, той видял, че селянинът…Aug 17 2018vsyakajena.com