Внимавайте: Тези 8 храни ви се струват полезни, но всъщност пречат на здравословния ви сън

0
321

Според учените най-честите причини за безсъние са както неправилните навици, така и медицинските и психиатрични проблеми. Но се оказва, че храната, която приемате преди лягане, също може да повлияе на качеството на съня ви, защото има директна връзка между късното похапване и състоянието на мозъка ви по време на сън, съобщават от dama.bg. Днес сме подбрали 8 храни, които неочаквано пречат на съня ви, затова никога не бива да ги ядете преди лягане.
1. Мента
Въпреки че ментата е много полезна за здравето ни, тя определено не оказва благоприятно въздействие върху съня ни. Така че, ако сте свикнали да дъвчете дъвка след вечеря, за да освежите дъха си, или пък да пиете ментов чай, за да успокоите нервите си, ние ви съветваме да се отървете от тези навици, ако искате да спите по-добре. Причината за това е доста проста – ментата може да предизвика киселини.
2. Броколи
Повечето зеленчуци, особено броколите, зелето, морковите и карфиолът, съдържат големи количества неразтворими фибри, които преминават по-бавно през храносмилателната ни система. Ако се храните късно вечер с подобни зеленчуци, ще натоварите тялото си и докато вие сте готови за сън, то организмът ви може да не е приключило с храносмилането и заради това ще имате доста по-неспокоен сън.
3. Лук
Оказва се, че лукът може да предизвика газове и подуване на стомаха, защото съдържа разтворими фибри, наречени фруктани. Допълнителното натоварване на стомаха ви може да доведе до стомашен рефлукс. Затова, ако ще вечеряте здравословно, уверете се, че в салатата ви няма големи количества лук.Учен от Харвард разтревожи всички: Тази „суперхрана“ е чиста отрова. Ето за какво става въпросУчен от Харвардския университет определи една храна, която досега бе смятана за много полезна, за „ч…Aug 23 2018vsyakajena.com

4. Ядки и семена
Някои видове ядки и семена, като фъстъците и семките например, са идеалното мезе към любимия сериал, който гледаме преди лягане, но е по-добре да избягвате този вид храна, преди да заспите, защото ядките съдържат много калории и съответно зареждат организма с енергия, а точно късно вечер нямате нужда от излишно количество енергия. По-добре запазете тази енергизираща храна за закуска.
5. Обработените меса
Обработените меса, като бекона, пеперонито и наденицата, съдържат високи нива на тирамин – аминокиселина, която помага за отделянето на норепинефрин, който пък стимулира работата на мозъка, т.е. няма да можете да заспите. И освен това те обикновено са с високо съдържание на мазнини, които се усвояват бавно. Затова, ако ядете бекон точно преди лягане, най-вероятно ще почувствате дискомфорт и няма да можете да спите, защото мозъкът и стомахът ви все още ще работят.
6. Пикантни храни
Продукти като червения пипер и соса табаско ускоряват метаболизма, затова често се използват от хора, които искат да отслабнат. Но тези храни могат и да навредят на съня ви, защото предизвикват киселини. Освен тези стомашни проблеми, пикантните храни предизвикват и повишаване на телесната температура, което също намалява шансовете ви да спите спокойно.
7. Сладолед
Ако се поглезите с една голяма мелба преди лягане, можете да забравите за спокойния нощен сън. Това може да се обясни с високите количества мазнини, съдържащи се в сладоледа, които се разграждат с много бавна скорост в стомаха ви. Ако обичате да ядете нещо сладко след вечеря, заменете сладоледа с кисело мляко с мед.
8. Черен шоколад
Едно-две парченца от черния шоколад са чудесен начин да стимулирате мозъка и да ускорите метаболизма си, но тази храна няма да ви помогне да спите по-добре, защото съдържа кофеин. Общото правило е, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече кофеин съдържа. Ако не сте готови напълно да се откажете от шоколада вечер, заменете го с парченце бял шоколад. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар.Дори не сте предполагали, че тази храна вреди сериозно на панкреасаНякога задавали ли сте си въпроса, защо проблемите с гастрита се обострят най-вече през пролетта?
Сп…
Jul 6 2018vsyakajena.com