5 лесни начина да почистим пералнята у дома

0
649
пералнята у дома

Пералнята у дома е един от уредите, които се използват изключително често. По тази причина е важно да полагаме необходимите грижи за нея, за да може тя да ни служи дълги години без да се разваля. Днес ви представяме кои 5 идеи ще ни спасят, когато трябва да почистим пералнята.

За последните два дена се наложи да заредя и пусна 4 перални – подред! От къде имам толкова много място на простора? Имам и два сушилника – моля ви, в това студено време е толкова трудно да чакаш дрехите да изсъхнат на терасата, пишат от edna.bg. Много често съм си разбивала главата в замръзналото пране през зимата, докато проверявам какво е развитието и дали ще мога да облека любимата си блуза днес, евентуално утре. И тъй като всяко едно нещо има определена продължителност на живот, би било добре да се грижим за уредите у дома, които използваме сравнително често.

Колко често трябва да чистим своята пералня?
Пералнята трябва да се почиства основно поне два пъти в годината, особено ако се използва интензивно и в нея се перат силно замърсени дрехи. Чекмеджето, в което се поставят прахът за пране и омекотителят, трябва да се извади и измие много внимателно. Отвора, в който влиза чекмеджето също трябва да се почисти добре, защото много често в него се събира перилен препарат и варовик.

Убедена съм, че за всяка една жена е предизвикателство да намери ефективен и лесен начин за почистване на пералнята машина. За да не ровите излишно в интернет и да разпитвате баба, мама, съседката, чичо Гошо – техникът на хладилници от съседния вход, ви предлагаме 5 лесни начина как да почистите пералнята у дома.

Почистете филтъра на пералнята
Почистете добре и отделението, в което се събират отпадъци от прането. Тази част от пералнята често бива забравяна, а от там могат да възникнат и доста сериозни аварии. Освен косми, остатъци от хартия, копчета, ципове и дори банели на сутиени, там доста често можете да откриете и мухъл. Миризмата на събралата се там плесен ще се усеща не само в помещението, в което се намира пералнята, но и по дрехите, които току що сте изпрали.

Измийте барабана на своя уред
Вътрешното отделение, където се поставят дрехите, също трябва да бъде редовно почиствано и подсушавано със суха памучна или микрофибърна кърпа. Гуменото уплътнение около врата на пералнята също трябва да бъде внимателно измивано с качествен препарат, след което щателно подсушавано, защото в него

Накиснете чекмедженцето за прах
За да почистите идеално чекмедженцето от перилните препарати, варовика и мухъла, който обезателно се е образувал по външните му стени е добре да го накиснете за поне половин час в гореща вода, в която се добавили силен почистващ препарат и малко оцет. Оцетът е най-големият враг на котления камък и мухъла, затова не се колебайте да го използвате, когато се налага.

Пуснете пералнята на празен цикъл
Добре е периодично да пускате пералнята на празен цикъл (без да слагате в нея дрехи), като вместо перилен препарат в отделението за праха поставите обилно количество препарат за премахване на котлен камък или сода бикарбонат. Механизмите и тръбите за вода на пералнята са тези, в които винаги се натрупва варовик, но до които, за съжаление не можем да достигнем, за да ги почистим. Една такава процедура ще премахне голямо количество от котления камък, с което ще удължи с години животът на вашата пералня машина.

Не пренебрегвайте и миялната машина
Същото почистване можете да направите и с миялната машина, като при нея може да се наложи да впрегнете повече усилия, особено ако не я почиствате редовно. Най-трудно ще ви бъде да премахнете засъхналите остатъци от храна, затова е добре да извадите всички махащи се прегради и поставки и да обтриете добре вътрешното отделение с разтворен в топла вода почистващ препарат, към който сте добавили дестилиран оцет и сода за хляб. Ако се налага използвайте и обезмаслител.

Може да използвате гъба за съдове при почистването на вътрешното отделение на миялната машина, както и четка за зъби за по-трудностъпните участъци. Ако корпусът на машината е от инокс, използвайте само препарати, подходящи за този материал, когато почиствате външното тяло на уреда. Пластмасовите корпуси можете да почиствате с абсолютно всичко, като отново обръщате особено вниманение на гумените уплътнения на врата. Празен цикъл с препарат против варовик тук също трябва да се прави регулярно.

Вижте още:Спрете да правите това, ако искате пералнята да ви служи по-дългоПералнята е един от домакинските уреди, които са ни жизненонеобходими. Освен това уредът може да уле…Mar 24 2020vsyakajena.comС този трик почистването на пералнята е като детска играВъв всеки дом има определен набор от уреди, без които животът ни би бил особено затруднен. Благодаре…Jun 27 2019vsyakajena.com