Защо опитните домакини слагат в прането олио, черен пипер и сол

0
757
черен пипер и сол

Когато говорим за олио, черен пипер и сол, обикновено темата е кулинарна. Днес обаче ще си говорим за приложението на тези подправки в домакинските дейности и за това как те ни помагат да имаме най-чистото и блестящо пране.

Всяка домакиня си има трикове, с които да направи дрехите си по-меки, по-бели и да премахне неприятните миризми, пишат от jenata.blitz.bg. Някои дами залагат твърдо на определени марки прах за пране или омекотител. Други пък се доверяват на предаваните от поколения домашни изпитани методи. Сега ще ви разкрием няколко от тайните на най-опитните домакини, с които ще направите прането си много по-бяло, меко, добре миришещо и със запазени цветове.

Черният пипер предпазва цвета на тъканта
Ако го добавяте към прането, колкото и странно да ви звучи, то той ще направи така, че цветът на дрехите ви да не избледнява толкова бързо. Сложете чаена лъжичка млян черен пипер в отделението за изплакване, а след това стартирайте цикъл за студено измиване. След това сами ще видите, че цветовете на дрехите ви са станали много по-свежи. Това е особено забележимо при тъмни или черни дрехи.

Олиото премахва неприятните миризми и омекотява
Някои домакини препоръчват да изхвърлите кухненските кърпи, година след като сте ги закупили. Причината е, че стават много твърдо и обикновено имат постоянна неприятна миризма, въпреки използването на омекотители. Не всеки обаче може да си позволи непрестанно да купува нови кърпи. Именно за това хитрите домакини са измислили трик, с който да решат този проблем.

Пригответе разтвор от сапун за пране, гореща вода, сода и олио. Сапунът трябва да се разтвори във водата. Смесете всички съставки и накиснете кърпите в тях. За да се отървете от лошата миризма и грозните петна, ще са необходими между 8-10 часа киснене. Кърпите трябва периодично да се бъркат в съда. Когато и извадите от сместа ги измийте както друг път – в пералнята или на ръка. Ако няма ефект тогава в емайлиран съд сложете вода, която да кипне. В нея добавете прах за пране и 2 супени лъжици олио. Оставете кърпите за няколко часа на слаб огън и след това изплакнете обилно.

Солта възстановява цвета и премахва петна
Тя действа точно като черния пипер. Ако добавите чаена лъжичка сол към дозатора за прах, ще подобрите значително цвета на вашите дрехи. Солта е подходяща както за цветно, така и за бяло пране. Ако се притеснявате да я сложите в пералнята, то накиснете дрехите в леген с топла солена вода.
– Солта се справя страхотно с жълтите петна от пот. Белите дрехи стават снежни, благодарение на нея.
– Тя помага за премахването на петна от кръв.
– Ако смесите сол с лимонов сок може да премахнете ръжда или плесен от дрехите.

Вижте още:Всички допускаме тази ужасна грешка при пранеКак да спрем главоболието само с щипка за пранеКогато поставим думите „главоболие“ и „щипка за пране“ в едно изречение, не очакваме те да имат пряк…Aug 3 2019vsyakajena.com

loading...